Reminiscing the old days in Degree Life

  • 0
Assalamualaikum w.b.t,

Hai guys. Sekarang ni 1:30 AM tetiba aku nak reminiscing the good old days. Zaman belajar aku is coming to an end (inshaAllah kalau result aku pass nak grad lah haha Aamin). Selalu kalau aku tak dapat tido memang aku akan bedtime story sesama sendiri sebab aku adalah kawan paling baik untuk aku. Kalau tak muhasabah diri sendiri, aku bedtime story.

Nak masuk intern dah aku, dan mungkin kalau boss aku baik lembut hati tengok aku kerja bagus maybe dia serap aku jadi permanent. dan kemudian bermulalah episod semua tanggung sendiri, duit raya tak dapat, pergi bercuti dengan keluarga abah tak belanja, sewa rumah bil api bil air bayar sendiri. dan kau perlu buat kira-kira untuk gaji. betul tak kawan-kawan yang dah kerja? Segalanya perlu mandiri :(

Aku okay nak independent, tapi aku taknak jadikan semua yang aku lalui ni kenangan. Aku tak puas jadi budak lagi. Aku tak puas nak merasa kelas batal, fikir nk makan apa dengan kawan, bangun pagi dengan roomate utk pegi fieldtrip course, pegi library which aku boleh kira berapa kali pergi itupun utk cari reference utk thesis hahaha, mereput dengan roommate because there was too much free times, pastu balik rumah dari Kelantan gamble je naik bas lompat sampai Perak.

Ingat lagi time..esok tu nak pergi fieldtrip 6 hari kt Langkawi, kawan aku Fith pergi la listkan barang apa perlu bawak kat whiteboard meja study. Haha rindunya macam budak-budak bincang nak bawak apa pegi fieldtrip sebab excited sambil kemas-kemas, pastu aku pinjam drybag Afifah sebab dia ada 2 drybag, well we need drybag sebab confirm masuk air weh, pulau langkawi kan??? And turned out this Langkawi fieldtrip is the best fieldtrip ever selama 3 tahun duduk sini. Banyak sebenarnya course aku buat fieldtrip. Sekali fieldtrip dapat lah burn berapa minggu baru hilang. Sebab fieldtrip course aku bukan yang jenis melawat kilang camtu. Dia masuk hutan/pulau/gua, cari jenis batuan dan structure yang ada, dengar explanation, buat report kat situ jugak, and kalau dapat tempat berteduh tu alhamdulillah. Hahaha apa-apa pun aku rindu semua ni.

Haih...itu baru zaman degree, belum zaman matrik and sekolah. Laaaagi banyak.

Dan sedar tak sedar, kawan-kawan rapat aku akan bawa haluan masing-masing tak lama lagi. Kawan aku yang nak kawin nanti, apatah lagi. Bina keluarga sendiri, dan bertambah tanggungjawab.

How I wish if I could turn back those good old times again~

Oklah, apa-apa pun..thanks semua yang dah jadi kenangan manis buat aku. Aku bukan selalu camni tau, kalau dapat mesej aku sayang/rindu hang tu bersyukur la ek. Doakan aku dapat tempat intern yang bagus-bagus, majikan yang bagus yang jaga solat dan jaga kebajikan pekerja. Aamin

Bye semua, wassalam.

Missing home

  • 0
Assalamualaikum,

Hi guys! Pernah tak dekat tempat yang korang belajar, tinggal, or kerja ada someone yang muka lebih kurang macam adik-beradik atau kawan rapat kau? Aku ada and it's so awkward. Because dia lebih kurang macam adik lelaki aku kot, dan awkward sebab dia seorang lelaki. Bila aku tengok dia, mesti aku rasa macam aku rindu rumah. Er, to adik lelaki aku, tolong jangan perasan sangat, aku rindu rumah bukan kau. haha. Tapi tu lah, aku ni bukan senang nak klik dengan stranger, tapi bila dengan dia ni aku rasa macam nak rancak berbual macam aku sembang dengan adik lelaki aku. Cumanya lelaki tu pulak awkward tak reti nak balas balik sebab dia pun pelik "asal kau ni friendly sangat tetiba". Dan aku pun faham keadaan itu, maka aku balik kepada dunia reality yang dia bukanlah adik lelaki aku hahaha. Malas layan kau dah. Awkward.

Itu satu contoh. Lagi satu bila kau bela kucing. Family aku ada adopt kucing yang nama dia Chuning. Mak aku bagi nama tu sebab dulu dia pun ada kucing nama Chuning, warna kuning. Dari kecik lagi aku dah disuntik dengan perasaan sayang kepada haiwan. kecuali yang berbisa dan membawa kepada penyakit, (in other words, exposing the girly side of mine, you get it?)

Opah aku bela kucing sampai aku terbawak-bawak tau buat karangan pasal kucing-kucing tu time aku time darjah berapa tah. Ingat lagi, aku  karang pasal dua ekor kucing ni nama dia Black, and lagi sekor Blackie. (hahaha. Apa doh nama tak variety? EH sukati opah la kan Opah?). Itulah buktinya hidup aku takboleh lari dari kucing. Jadi perasaan aku rindu rumah ni bila kucing-kucing jalanan, atau even kat hostel aku sekalipun, duk menyendeng-nyendeng kat aku, dan bila aku layan (sbb aku ikut mood), aku rasa macam aku main-main dengan Chuning. Walaupun lah Chuning tu entah tak layan pun aku kt rumah, tapi aku memang suka buli dia pun. Sebab dia gendut, kau rasa?

Hmm..rindunya rumah.

"Only hate the road when you're missing home"