Pereka Grafik yang sederhana amatur

  • 0
Assalamualaikum,


Ini mungkin bukan pertama kali aku meluahkan isi hati jantung aku kat sini. Tapi ketahuilah, setiap cerita yang aku kongsikan bertujuan memberi peringatan dan pelajaran kepada anda semua. Erk..Aku sedar aku amat poyo pada ayat tadi..dan juga skema baku.

As the title tells, aku boleh dikategorikan sebagai pereka grafik yang sederhana amatur di real life, tapi tidak pada institut yang aku belajar. Disebabkan kepakaran mereka lebih ke arah sains tulen, jadi kebanyakan daripada mereka tak minat lah ape yang aku minat ni. Boleh la...kira dengan jari stok-stok yg suka arts, i mean, graphic designer. Ada la sorang tu siap bukak syarikat bagai pasal grafik ni, tapi masih sebaya ngan aku yang boleh jugak layak baca majalah remaja...kata kau.


Oh apa kena mengena status pereka grafik aku yang sederhana amatur ni dengan institut yang aku belajar? ha-ha, you don't get the point, tu lah..dekat sini..apa sahaja yang berkaitan dengan multimedia, insyaAllah aku lah orangnya. Alhamdulillah, dapat lah tambah merit ye dak? Bukan lah aku saje orangnye, dah la perempuan, mana selalu dapat tempat...laki je selalu dapat..aku ni tak pandai sangat nak design grafik, tapi di kalangan perempuan, aku tetibe jadi yang pandai pulak.


Kawan-kawan (perempuan) aku mesti rasa cam best bila tengok aku design grafik bagai, sebab diorang pun kreatif jugak, tapi kurang ilmu tentang software grafik-grafik designing ni. Kebanyakan dari diorang, tahu lukis dengan cantik, tp tak tahu convert dalam bentuk grafik. Budak sains tulen kan dah aku cakap tadi. So, bila diorang mintak tolong edit poster ke tiket ke, video ke, kekadang design t-shirt ke , mende2 lah taktahu aku ape diorang suruh edit,  aku suka nak edit, sebab boleh tambah lagi kemahiran aku ok...tapi kadang-kadang bila aku edit kang aku rasa bersalah pulak, sebab mostly yang aku edit tu untuk kerja diorang, sometimes, untuk kelab persatuan diorang ke, assignment ke, event diorang ke, nanti bila aku dah takde kang, maksud aku pegi holiday la takde bersama diorang, tak ke susah tu. Sape dah nak edit semua tu untuk diorang.


Korang mesti suruh aku ajar diorg bende-bende tu? Aku boleh jer, tapi taktahu nak start dari mana, dan aku takut ilmu yang aku bagi kat diorang tu di-ayahpin-kan. Al-maklumlah, ilmu basic pun tak kukuh lagi. Tengok lah...resolution dpi semua tu aku baru belajar minggu lepas. Orang yang terer editing ni tau la ape itu resolution/dpi bagai. Tapi tadi baru aku sedar yang takboleh la selalu aku nak editkan untuk orang, aku pun nak ajar photoshop kat diorang kang, nanti shock culture..terus fed up. So aku pun baru teringat, aku penah guna apps Photoscape, sangatlah convenient. Tapi, photoshop mestilah lagi best. Cuma perlukan sedikit hardwork, err sebenarnya banyak. ngeh3.


Tapi ketahuilah, aku start dengan apps Paint dulu, pastu Photoscape, pastu Photoshop. itu je yang aku nak korg semua tahu. Start lah dari bawah, nak skip the step pun takpe, asalkan kau genius,cepat tangkap dan cepat belajar, insyaAllah kau boleh berjaya. Pastu jangan lupa Allah iaitu Tuhan yang menjadikan kau seorang manusia yang kau tak perasan pun kau ni sebenarnya berguna, Dia yang menentukan qada' dan qadar kau, yang menyediakan jalan penyelesaian bagi setiap masalah kan. be grateful la sikit..Jangan malas untuk discover kau punya kebolehan/kemahiran/skill/talent dan gunakannya di jalan Allah.

Ok? Adios, amigos. Lots of laugh : Bella yang berotak.

P/S : Aku buat bisnes grafik design, harga memang sangat amateur ok...anda takyah risau. For details : http://facebook.com/ainwalnabila.inc


No comments: